İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda Nefes Kesen Mücadele
Türkiye Jokey Kulübü’nün kurucu üyelerinden merhum General Saim Önhon anısına düzenlenen Saim Önhon Koşusu (G3/DHT), 14 Mayıs Çarşamba günü İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleştirildi. Çim pistte 1400 metre mesafede koşulan mücadele, 4 yaşlı 8 safkan Arap atının katılımıyla büyük bir heyecana sahne oldu.
Şampiyon: Özbucak
Yarışta ipi göğüsleyen isim, Feridun Gündüz’e ait olan Özbucak (Özhaber - Ayna / Eskişehirli) oldu. Jokeyi Selim Kaya idaresinde 1.30.34’lük derecesiyle zafere ulaşan safkan, Karacabey Tarım İşletmeleri tarafından yetiştirildi ve antrenörlüğünü Nejmi Gündüz üstlendi. Özbucak, bu galibiyetiyle geçtiğimiz aylarda kazandığı Nejat Evliyazade Koşusu (G3) zaferini de taçlandırmış oldu.
Yarış Sonuçları ve Farklar
İkinci sırada Göğübeli (jokey: Gökhan Kocakaya), üçüncü sırada Namsal (jokey: Vedat Abiş), dördüncü sırada Fırtına Bey (jokey: Özcan Yıldırım) ve beşinci sırada Jülidekız (jokey: Hışman Çizik) yer aldı. Yarıştaki farklar ise 2,5 boy - burun - burun - 2 boy şeklinde gerçekleşti.
🐎 KOŞU TEKRARI İÇİN TIKLAYINIZ
Ödül Töreni ve Katılımcılar
Yarış sonrası düzenlenen törende, kazanan atın sahibi adına Nejmi Gündüz kupasını TJK Asli Üyesi Hayrullah Doğan’dan teslim aldı. Törene, Genel Sekreter Gülnur Gülerce ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Yücetürk de katıldı.
Saim Önhon Kimdir?
1892 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Saim Önhon, Harp Akademisi mezunudur. Balkan Savaşı ve Çanakkale Cephesi’nde aktif görev alan Önhon, Kurtuluş Savaşı'na da General Ali Fuat Cebesoy’un yaveri olarak katıldı.
Askeri kariyerinin ardından 1936 Berlin Olimpiyatları ve 1938 Roma Binicilik Müsabakaları’nda Türk binicilik ekibini temsil etti. Roma’da kazanılan Mussolini Kupası, Türk süvarisinin uluslararası başarısını tescilleyen önemli bir zafer olarak kayda geçti.
1944 yılında generalliğe yükselen Önhon, 1950-1957 yılları arasında Kocaeli ve Urfa milletvekili olarak Meclis’te görev yaptı. Türkiye Jokey Kulübü’nün kurucu üyeleri arasında yer aldı ve Genel Sekreterlik ile Yüksek Komiserler Kurulu üyeliği gibi önemli görevlerde bulundu. 1968 yılında hayata gözlerini yuman Önhon, Türk binicilik tarihine ve sporuna katkılarıyla anılmaya devam ediyor.